Falentijn Loopbaancoaching en Communicatietrainingen

Werk jij met heel je Hart?

Ervaringen

Ervaringen van Kristi

Eva, deze baan voelt zoveel beter

De loopbaanswitch van Eva wordt beschreven in de Elsevier van 22 juli 2006: Ze was biofysicus en is nu strategieconsultant. Hieronder lees je haar uitgebreide verhaal.

Ik was promovendus in de biofysica. Op een gegeven moment merkte ik dat ik weinig zin had om naar mijn werk te gaan, dat ik veel ziek was en dat ik veel enthousiaster kon vertellen over neventaken dan over het werk zelf. Na iets verder nadenken had ik het gevoel middelmatig te presteren en dat ik niet mijn talenten ontwikkelde, maar eerder zwaktes aan het verbeteren was.

Een coach verwees me door naar een loopbaanadviseur en dat was Milja. Milja luistert kritisch, zonder een oordeel te vellen. Ze reageert op de dingen waar ikzelf een oordeel over velde (vaak vooroordelen). Milja gaf aan zelf ook een loopbaancrisis te hebben doorgemaakt, wat mij verzekerde dat ze me begreep. Door deze combinatie voelde ik me veilig.

Aan de hand van mijn levensverhaal ontdekte ik wat mijn sterktes en zwaktes zijn en welke talenten ik zou willen ontwikkelen. Ik wist na mijn studie niet in wat voor soort werk ik goed was. Het was een openbaring dat we juist aan de hand van herinneringen van mijn 3e levensjaar al conclusies konden trekken. Het zelfinzicht dat ik heb ontwikkeld, kan ik gebruiken voor mijn functie, voor mijn toekomstdroom en voor de zakelijke en persoonlijke omgang met anderen.

Met mijn toekomstbeeld en wensen & eisen voor een baan in de hand ben ik oriëntatie gesprekken gaan voeren over verschillende functies en in verschillende organisaties, om uit te vinden welke functie hierbij paste. Deze oriëntatie gesprekken mondden al gauw uit in sollicitatie gesprekken, waarvan een voor mijn huidige functie. Binnen twee maanden had ik mijn nieuwe baan.

Nu ben ik strategie consultant. In mijn huidige functie krijg ik de kans mijn talenten te ontwikkelen. Ook deze functie heeft minder leuke aspecten, maar die maken maar een klein deel uit van het takenpakket. Bovendien heb ik dit keer een bewuste keuze gemaakt. En mochten de onaantrekkelijk kanten ooit de overhand gaan krijgen, dan kan ik nu zelf aan de slag om mijn volgende functie te kiezen. Ik heb mijn toekomstbeeld en mijn sterktes/zwaktes nu in beeld en blijf hiermee aan de slag om mezelf te ontwikkelen en de juiste keuzes te maken.

Kristi

Ik werkte als reserveringsmedewerkster bij een touroperator voor reizen buiten Europa. Omdat ik voor de zoveelste keer vast zat in een baan en er deze keer echt ziek van werd, vond ik het tijd worden om er eindelijk wat aan te gaan doen en alles voor mezelf eens op een rijtje te zetten. Ik wilde praten met iemand die met een frisse blik en zonder vooroordelen naar me zou kijken.

Ik heb voor Milja gekozen omdat de tekst van de advertentie me aansprak en ik niet naar een grootschalig bureau wilde waar je gesprekken in een strak wit kantoortje voert. Na een kennismakingsgesprek heb ik besloten om er definitief voor te gaan, want het voelde goed, lekker ontspannen aan de eettafel en niet te standaard allemaal!

Tijdens het traject heb ik vooral erg veel over mezelf ontdekt en geleerd: over m'n valkuilen, m’n onzekerheden en m’n onverwerkte verleden. Dat ik me nog steeds kind voel af en toe, dat ik fouten mag maken, dat ik het mezelf erg moeilijk kan maken, maar me er tegelijk ook te gemakkelijk van af kan maken... 

Maar ook een bevestiging van mijn sterke kanten, m'n kracht! Meer voor mezelf kiezen en duidelijker aangeven wat ik zou willen. Het ontdekken en afbakenen van wat ik nu ECHT belangrijk vind in een baan (en mijn leven) en dat mijn wensen niet raar zijn, dit ben ik gewoon!

Na het traject heb ik met verschillende mensen gesproken in de richtingen die naar voren zijn gekomen. Daar heb ik redelijk de rust en tijd voor genomen, iets waar ik alleen al trots op mocht zijn. Ook met het solliciteren heb ik niet direct ja gezegd tegen de eerste de beste baan die me werd aangeboden: tijd nemen om de juiste keuze te maken!

Ik werk nu bij een andere organisatie en mijn functienaam is nog steeds officieel reserveringsmedewerkster. Maar mijn werk is nu veel breder doordat ik de enige medewerker ben en 1 baas heb. Ik ben gewoon voor heel veel dingen verantwoordelijk en ik word niet gecontroleerd, dat vind ik echt fijn. In deze functie krijg ik eindelijk wel het vertrouwen en vrijheid die ik zo belangrijk vind. Ik leer van mijn baas die nooit problemen ziet, alleen maar mogelijkheden. Ik zie hoe je een eigen bedrijfje kunt opzetten en wat de nadelen zijn. Dit was ook een belangrijk leerpunt voor mezelf omdat ik altijd nog het idee had om iets voor mezelf te willen beginnen.

Ik heb voor de juiste baas en baan op dit moment gekozen: ik leer nog regelmatig iets, krijg projectjes toegewezen en m'n eigen waarde is gegroeid. Ik heb bij deze baan niet het gevoel dat ik weer weg wil en ik denk daar verder ook niet over na. Ik wil van het bedrijfje een succes maken, meegroeien en uiteindelijk de ervaringen meenemen naar een andere baan of m'n eigen bedrijfje.

Kort gezegd: ik heb een stuk meer rust in m’n leven!